Geschiedenis van de armband

Sinds de oudheid worden sieraden al als mode-accessoire gebruikt. Er zijn vele soorten sieraden, maar de armband is toch wel de meest bekende. Armbanden worden over de hele wereld gedragen en zijn zowel onder de mannen als de vrouwen erg populair. De oorsprong van de armband dateert van 7000 jaar geleden uit het oude Egypte en de rest van Afrika, alsmede in het oude China. Armbanden werden van allerlei verschillende materialen gemaakt van metaal tot steen en van edelsteen tot leer. Armbanden uit het oude Egypte en Afrika werden aanvankelijk gemaakt van hout, stenen, botten en plantaardige vezels en later van koper en brons. China maakte als eerste armbanden van jade en begon later goud te gebruiken. China maakten ook als eerste gouden armbanden in de vorm van draken en feniksen. Tevens introduceerde de Chinezen de parelarmband aangezien er een overvloed was aan kwalitatief uitstekende parels uit de noordelijke delen van China. Toen in de wereld de farao’s en keizers in opkomst kwamen zorgden dat ervoor dat de armbanden steeds gedetailleerder werden, wat leidde tot de uitvinding van de bedelarmband.  

 

Armbanden in het Babylonische Rijk

In het oude Babylonische Rijk dat dateert van 1894–1595 v.Chr. werd de armband razend populair en verspreidde zich vervolgens uit over heel Europa. De slavenarmband en de manchetarmband werd in deze periode het meeste gedragen. De stijl van de armband bleef beperkt tot eenvoudige vormen en modellen.

Archeologische vindplaatsen

De armband was ook erg belangrijk voor de oude Romeinen en de Grieken. Op archeologische vindplaatsen zijn armbanden van puur goud gevonden waarvan sommige gezet met edelstenen, maar ook armbanden van munten en bedeltjes van glas zijn ontdekt. Afbeeldingen op aardewerk uit de oude tijd van de Grieken, de Romeinen en de Egyptenaren laten zien dat mannen en vrouwen hun armen versierden met armbanden. Sommige werden eenvoudig rond de pols gedragen andere werden rond de bovenarm gedragen.

Armbanden van de oude Grieken

De eerste Griekse armbanden waren dik, gemaakt van leer en versierd met edelstenen. Ze werden al snel van dunner metaal gemaakt en gegraveerd met verschillende motieven. De Grieken maakten ook armbanden in de vorm van dieren waaronder die van leeuwen en slangen. De Griekse soldaten waren de eerste die dikke langwerpige lederen en metalen armbanden droegen als een vorm van bepantsering en als onderdeel van ceremoniële kledij. De Griekse vrouwen droegen gouden en zilveren armbanden op zowel de boven als onderarm.

Armbanden van de oude Romeinen

De mannen en vrouwen van het Romeinse Rijk waren geobsedeerd door sieraden, de armband heeft meegelift op deze populariteit. De Romeinen namen de stijl en trend van de Grieken over en al snel werd de armband een sieraad dat op grote schaal werd gedragen. Ze maakten grote gedraaide spiraalvormige armbanden met dierenkoppen van wolven en leeuwen. De populaire manchetarmband bestond uit twee dezelfde slangen rondom de pols. Als gevolg van de groei van het Romeinse Rijk groeide en verspreidde de populariteit van de armband mee.

Trends in de rest van Europa

In de vroege middeleeuwen verloor de armband in Europa haar aantrekkingskracht. De kostuums bestonden in deze tijd voornamelijk uit lange mouwen waardoor de armband niet gezien en daardoor niet gedragen werd. Verschillende soorten armbanden zoals de armband met geurende oliën, gezet met edelstenen, in de vorm van een slang of ingelegd met cameeën zorgden ervoor dat er in late middeleeuwen een heropleving was van de armband. In de zeventiende eeuw daarentegen raakten de armband in Europa weer uit de mode, maar tijdens het Victoriaanse tijdperk werd de armband weer enorm populair. Zo was er de opkomst van de schakelarmband en werd Parijs de trendsetter voor sieraden, gouden armbanden met edelstenen en koraal waren de mode. Gedurende deze periode was het tevens populair om veel verschillende dunne armbanden en manchetarmbanden tegelijk te dragen, vaak met meer dan vijf tegelijk. Rond 1800 werden sieraden meer gepersonaliseerd, armbanden kwamen armbanden met persoonlijke bedeltjes of een medaillon met een naam, een geboortedatum of een speciale boodschap. Ook medaillons aan een armband met een foto of een haarlok waren in deze periode enorm populair. Kortom de sieraden kregen meer emotionele waarden en de armband was daarop geen uitzondering op.

Armbanden in de moderne tijd

Vandaag de dag zijn armbanden onder zowel mannen als vrouwen erg geliefd, ze worden gedragen om uiting te geven aan de persoonlijke stijl, als symbolisch gebaar of zelfs om sentimentele redenen. Armbanden worden over de hele wereld gedragen en zijn met uitzondering van de oorbellen het meest gedragen sieraad wereldwijd.