Soorten Zilveren Armbanden

Armbanden zijn populairder dan ooit en worden voor meerdere functies gebruikt. Zilveren armbanden worden voornamelijk gedragen als mode accessoire of als uiting van iets persoonlijks. De vriendschapsarmband wordt bijvoorbeeld aan een vriend cadeau gegeven als bewijs van hechte vriendschap en liefde. En de bedelarmband heeft veel kleine sierlijke vaak zilveren voorwerpjes, die geleidelijk bij elkaar worden gespaard. Deze zilveren bedeltjes laten vaak zien waar de drager iets mee heeft bijvoorbeeld een bedeltje in de vorm van een geliefd huisdier. Maar armbanden kunnen ook symbool staan voor een sociale of politieke zaak. Zo zijn er bijvoorbeeld de gele plastic armbanden die gekocht en gedragen kunnen worden om kankeronderzoek te steunen. Of het polsbandje voor ziekenhuis patiënten. Armbanden worden gemaakt van uiteenlopende materialen. Niet alleen van de traditionele materialen zilver, goud en edelstenen, maar ook van eenvoudige materialen als hout, kralen, leer, plastic en rubber worden armbanden gemaakt.  

 

Verschillende soorten zilveren armbanden

Er zijn verschillende soorten zilveren armbanden. De indeling van de armband kan gemaakt worden aan de hand van verschillende factoren zoals het materiaal, de vorm, soort sluiting en de kleur.

Bedelarmband

Een bedelarmband bestaat uit meerdere vaak zilveren decoratieve hangertjes die vaak van grote betekenis zijn voor de drager. Denk hierbij aan namen van kinderen, bedeltjes van bezochte plaatsen, maar ook bedeltjes in de vorm van een geliefd huisdier. De geschiedenis van de bedelarmband gaat duizenden jaren terug naar het oude Egypte, waar bij begrafenisrituelen kettingen en polsbandjes met bedeltjes de sleutel waren voor het volgende leven. Elk bedeltje geeft hierbij de status, de rol en de positie aan van de overledenen die het op aarde heeft gehad, zodat de goden in het hiernamaals hiervan op de hoogte waren. Uiteindelijk was het Koningin Victoria van Engeland die de bedelarmband aan het eind van de negentiende eeuw bijzonder populair maakte. Zij droeg een bedelarmband met kleine gouden medaillons, met daarin foto’s van familieleden. Deze bedelarmband werd een enorme rage.

Kralen armband

Kralenarmbanden bestaan voornamelijk uit allerlei kralen vaak met een zilveren sluiting. De kralen bestaan uit allerlei verschillende soorten materialen, kleuren en maten. Armbanden gemaakt van kralen komen worden veel in Mexico gedragen.

Schakelarmband

De schakelarmband bestaat uit verschillende onderdelen die aan elkaar geschakeld zijn. Deze schakels kunnen uit mooie edelstenen gezet in zilver bestaan, maar ook uit eenvoudige zilveren ringetjes die met elkaar worden verbonden om een armband te creëren.

Mala

Een mala is een Boeddhistische gebedsarmband van kralen. De mala is een dagelijks gebruiksvoorwerp van de Boeddhist die hij of zij gebruikt tijdens het reciteren van de mantra.